We pakken door op de ambities Toonaangevende Datastad en willen toonaangevend worden als de meest datavaardige stad van Nederland. We werken aan de ambities Toonaangevende Datastad via de lijnen : Innovatie om mensen te helpen, Innovatief en toekomstbestendig onderwijs en Datawijze overheid. Met de inzet van data ontwikkelen we innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. En om mensen meer mogelijkheden te geven om mee te doen in de samenleving. In een datavaardige stad is een sterk onderwijscluster essentieel. Samen met de onderwijsinstellingen willen we de ontwikkeling van digitale- en datavaardigheden op alle opleidingsniveaus stimuleren.
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
In Brabantstad verband geven we vorm aan een “community of practice” waarin kennis wordt uitgewisseld, samen geëxperimenteerd wordt en projecten (bijvoorbeeld sensorenbeleid en -registratie) worden opgepakt.
Gedeeltelijk
We geven hier invulling aan door middel van het uitvoeren van verschillende losse projecten en initiatieven met de verschillende partners binnen Brabantstad, zoals op het terrein van digital twins, Moral Smart Cities en oprichting van een gezamenlijke ethische commissie. In 2024 gaan we kijken of hier meer uit te halen is.
We stellen een visie op over gemeentelijk gebruik van data, publiceren een datamanifest en werken een kader uit voor (externe) partijen die data verzamelen en gebruiken in de openbare ruimte en vertalen deze naar een concern architectuur IoT-toepassingen. De resultaten hiervan verwerken we in een nieuwe datastrategie.
Gedeeltelijk
Een visie op het gemeentelijk gebruik van data is vastgelegd in het ambitie document Den Bosch Datastad. Met partners in de stad (databoard) werken we de visie uit richting een nieuwe datastrategie.
Samen met Huis73 en JADS werken we met inwoners aan nieuw kritisch bewustzijn (waaronder ook het gebruik van sensoren en algoritmes). Kennisvorming, bewustzijn en publieke debat over data en privacy staan hierbij centraal zodat we werken aan het versterken van digitaal burgerschap (mensen kunnen zich actief, vaardig en weerbaar bewegen in de online informatiesamenleving)
Gedeeltelijk
Er is in 2023 een subsidie toegekend aan de Bossche Vakschool voor de realisatie van het Techlab en de huisvesting van MOL73. Het Techlab nodigt leerlingen uit de bovenbouw van het PO (primair onderwijs) uit en biedt lessen in data/digitale vaardigheden. MOL073 (Mobiel Ontdek Lab073) is een uitleensysteem van techniekmaterialen voor alle Bossche basisscholen die aangesloten zijn bij SSPOH (Stichting Schoolbesturen Primair Onderwijs ‘s-Hertogenbosch).
We ontwikkelen de Datalab-aanpak (uit de JADS Leergang Digitaal Leiderschap) door naar een aanpak gericht op maatschappelijke opgaven. Hierbij kijken we nadrukkelijk naar kansen op samenwerking conform het innovatie onderwijsakkoord (thema data)
Ja
De datalab-aanpak hebben we op verschillende manieren doorontwikkeld. Voor een belangrijk deel vindt dit plaats door het uitvoeren van projecten en initiatieven samen kennisinstellingen en bedrijfsleven binnen LabXL, het IoT Stadslab en een nieuw lab Sociaal. Daarnaast is gestart met het werken met een intern data expertise team en de doorontwikkeling van opleidingen op het terrein van data en digitaal leiderschap.
We stimuleren blijvend de communities die bottom-up zoeken naar innovatie oplossingen voor vraagstukken in het fysiek en sociaal domein. Van kansrijke oplossingen wordt in een lab-omgeving (IoT-Stadslab/LABXL) onderzocht hoe deze omgezet kunnen worden in praktische toepassingen
Ja
IOT-stadslab is 2023 verder gegroeid in projecten, studenten en toepassingen en heeft een locatie betrokken in het innovatiekwartier. LabXL heeft de samenwerking met verschillende partijen waaronder stichting STIP verder vormgegeven. In verschillende projecten zijn mensen met innovatieve data/ICT-toepassingen begeleid naar werk (VR-sollicatie, heftrucksimulatie). De organisatie van Lab sociaal is opgezet. De samenwerking tussen de verschillende Labs (LabXL, IOTstadslad en LabSociaal) is geborgd.
We zetten een samenwerkingsstructuur op met partners in de stad om gezamenlijk verder de ambitie Toonaangevende Datastad te ontwikkelen en realiseren
Ja
In 2023 is een externe kick off Den Bosch Datastad georganiseerd en zijn gesprekken gevoerd met verschillende stakeholders. Naar aanleiding hiervan is gekozen om de werken met een databoard. In 2024 zal de databoard periodiek bij elkaar komen om de ambitie Den Bosch Datastad te ontwikkelen en realiseren.
We werken met onderwijsinstellingen om data-en digitale vaardigheden structureel (jaarlijks) onderdeel te maken van de opleiding, op alles onderwijsniveaus: van BO tot HBO/WO
Ja
In 2023 zijn diverse initiatieven voorbereid die leiden tot meer bewustzijn over data-en digitale vaardigheden. Zoals een hackaton voor digitale weerbaarheid en veiligheid en Minecraft-project over data en klimaat voor Bossche jongeren. Er is een subsidie toegekend aan de Bossche Vakschool voor de realisatie van het Techlab en de huisvesting van MOL73. Het Techlab nodigt leerlingen uit de bovenbouw van het PO (primair onderwijs) uit en biedt lessen in data/digitale vaardigheden. MOL073 (Mobiel Ontdek Lab073) is een uitleensysteem van techniekmaterialen voor alle Bossche basisscholen die aangesloten zijn bij SSPOH (Stichting Schoolbesturen Primair Onderwijs ‘s-Hertogenbosch).
Deze pagina is gebouwd op 05/31/2024 10:58:14 met de export van 05/31/2024 10:46:56