We streven naar een circulaire economie. In onze beheer- en vervangingsopgaven willen we het gebruik van grondstoffen terugdringen en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken dan wel een nieuw leven geven. Ontwerp en beheer worden sterker op elkaar gericht om zodoende in de ontwerpfase reeds tot een reductie van grondstoffen te komen.
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
Voetgangersbrug: We voeren samen met partijen onderzoek uit naar de mogelijkheid om van afvalplastic een vergunbare voetgangersbrug te maken in het Concordiapark
Gedeeltelijk
Uit de pilot is gebleken dat een volledige, uit afvalplastic 3D geprinte voetgangersbrug (nog) niet haalbaar is. Vanwege het belang om ook op langere termijn de effecten van toepassing van geüpcyclede plastics in de openbare ruimte te monitoren, is in overleg met partijen besloten om onderdelen van de brug uit 3D geprint plastic te produceren, deze in de openbare ruimte toe te passen en te monitoren wat de effecten op langere termijn zijn.
We voeren een pilot uit met de Bossche tegel, wat een reductie van 25 % aan grondstoffen oplevert.
Gedeeltelijk
De pilot met de Bossche tegel is in 2023 gestart. We hebben in Rosmalen een strook met deze tegels aangelegd om te monitoren. Het is van belang om zicht te krijgen op de sterkte van het materiaal gedurende langere tijd.
We dagen onze marktpartijen uit om bij het dagelijks beheer en onderhoud zoveel als mogelijk duurzaam en circulair te zijn. In onze bestekken nemen we eisen op voor hergebruik van materialen, maar ook voor het duurzaam uitvoeren van beheer en vervanging.
Gedeeltelijk
Het bestek van 's-Hertogenbosch scherpen we waar mogelijk periodiek aan op de duurzaamheidseisen. We hanteren hiervoor de aanbevelingen van BouwCirculair en de ervaringen die we uit eerdere aanbestedingen ophalen.
In de Belgische buurt hebben we geanalyseerd welke materialen we kunnen hergebruiken. Aan de hand van de geleerde lessen in dat project gaan we nu doorpakken om een toolkit op te stellen voor hergebruik van materialen voor ontwerp, levensduur en communicatie.
In oktober hebben we het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen ondertekend. In dit convenant hebben rijk, provincies, waterschappen, brancheorganisaties en een aantal gemeenten afspraken vastgelegd om richting 2030 te komen tot een emissiereductie. Dit behelst zowel toe te passen materialen als de inzet van materieel. Om Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) te stimuleren, hebben we een bestaand aanbestedingsmodel hiervoor van de gemeente Eindhoven aan de Bossche opgaven aangepast. Deze Bossche variant gaan we vanaf 2024 toepassen.
In het kader van duurzaam inkopen hebben we een plan van aanpak duurzaamheid opgesteld die gemeente breed, generiek kan worden ingezet bij aanbestedingen.
Deze pagina is gebouwd op 05/31/2024 10:58:14 met de export van 05/31/2024 10:46:56