We willen met techniek, data en innovatie de inrichting en beheer van de fysieke buitenruimte verbeteren. We ontwikkelen het innovatiekwartier als nationale hotspot voor ICT/data. En als ankerpunt in het economisch ecosysteem. Onderdeel hiervan is een hybride leeromgeving (Hyleo). Met de doorontwikkeling van het IoT Stadslab, een samenwerking van gemeente, onderwijs en bedrijfsleven, creëren we meer innovaties in de openbare ruimte.
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
We zijn in 2022 gestart met een meer programmatische, opgavengerichte werkwijze m.b.t. het IoT Stadslab (slimme bewatering, Streetsense, aquathermie). We continueren deze werkwijze
Ja
Na de eerste structurering en professionaliseringsslagen in 2022 is in 2023 gewerkt aan het verder formaliseren van het IoT stadslab. Zo zijn o.a. de volgende resultaten behaald:
• In 2023 zijn de gerenoveerde ruimtes in de Grencohallen ingebruik genomen. We hebben hier 5 losse ruimtes ingericht als 3 kantoorruimte en 2 bedrijfsruimte (technische ruimtes). • Conform de doelstelling van het IKDB is het IoT Stadslab steeds meer onderdeel geworden van het samenwerkingsverband Hybride Leeromgeving, waar vanuit de nieuwe ruimtes nauw wordt samengewerkt met onderwijs en lokale bedrijven. Deze samenwerking wordt verder uitgebreid in de vorm van een Convenant dat in 2024 getekend zal worden om de brede samenwerking verder te bestendigen. • Het IoT Stadlab is in 2023 geaccrediteerd als officieel leerbedrijf voor een 5-tal studierichtingen. Dit is een belangrijke basis om studenten te mogen begeleiden in hun studie. • In 2023 zijn in totaal 80 studenten ontvangen en begeleid en hebben deze gewerkt aan een 10-tal projecten in 6 themagebieden. • Inmiddels wordt steeds vaker strategisch en operationeel samengewerkt met bedrijven en instellingen uit de regio, zoals Brabantwonen, Provincie Noord-Brabant, Tilaa, Telraam, Hoevelaken, Microsoft etc. • In 2023 is een aanbesteding uitgestuurd voor de inkoop van de IT service voor een Urban Data Platform (dataplatform voor sensorinformatie uit de openbare ruimte)
We sluiten aan bij een pilot van Avans en de gemeente Breda om zwerfafval door middel van Artificial Intelligence (AI) te detecteren
Ja
In het kader van het Hybride leren zijn we ism. Avans gestart met een onderzoek om zwerfafval op straat te kunnen identificeren, zodat deze effectiever en sneller opgeruimd kan worden. Studenten hebben in enkele multidisciplinaire groepjes (4 a 5 personen) nagedacht over de beste methodes om toe te passen. Resultaten hiervan zijn gepresenteerd en verdere uitwerking staat voor 2024 gepland.
We werken aan een nieuwe generatie ‘intelligente’ verkeersregelinstallaties (VRI's) die op basis van data aangestuurd worden. Dit geeft de mogelijkheid om bepaalde verkeersstromen voorrang te geven (bijv. Nood- en hulpdiensten) en waarmee we in het kader van doorstroming mogelijk besparingen realiseren in bijvoorbeeld tijd, brandstof en CO2 uitstoot.
Gedeeltelijk
Bij einde levensduur of aanpassingen in de omgeving worden (verouderde) installaties omgebouwd naar een iVRI verkeersregeltoestel waarbij de doorstroming en verkeersveiligheid wordt verbeterd. Aanvullende applicaties zoals het verzorgen van prioriteringen voor fietsers of hulpdiensten zijn hier ook een onderdeel van. We zijn gestart met de verkenning naar een proef voor duurzame opwek, zoals bijvoorbeeld zonnepaneel-carports om hiermee het stroomverbruik van de installatie te reduceren richting het 0-punt.
Door middel van sensoring meten we de vochtigheid en grondwaarde van de groeiplaatsen van de bomen op de Parade. We ontwikkelen dit door in het kader van 'slimme bewatering’
Gedeeltelijk
Een van de thema’s waaraan gewerkt wordt is “Bodem”. Projecten die hier onder vallen zijn b.v. “Slimme bewatering” en “Pientere tuinen”. Hier wordt o.b.v. een verscheidenheid van professionele en zelfontwikkelde sensoren informatie opgehaald rond de bodemvochtigheid en bodemtemperatuur. In 2023 is een dashboard ontwikkeld waarbij de verschillende (type) sensoren in de vorm van een DigiTwin van de stad staan weergegeven. Dit dashboard is opgeleverd en wordt in 2024 verder uitgewerkt.
We organiseren inspiratiesessies voor collega’s, maatschappelijke organisaties en MKB om de mogelijkheden van het Stadslab beter uit te dragen.
Ja
In 2023 zijn diverse sessies georganiseerd ter introductie aan afdelingen en was IoT Stadslab onderdeel tijdens de kick-off Datastad. Tevens zijn de eerste contacten aangegaan met Huis73 en T-Huiz (BBW).
We brengen onze data op orde, in aansluiting op de Smart City Monitor.
Gedeeltelijk
In 2023 zijn de eerste gesprekken gevoerd rond de doorstart van het Smart City Monitor platform, welke eind 2023 is opgeleverd als project. Voor 2024 is binnen het programma Datastad budget gereserveerd voor de doorstart binnen het IoT Stadslab.
Deze pagina is gebouwd op 05/31/2024 10:58:14 met de export van 05/31/2024 10:46:56