** Percentage bereik kinderen in armoede: totaal bereik Stichting Leergeld en Jeugdfonds Sport & Cultuur afgezet tegenover de tijdelijke verruimde doelgroep namelijk gezinnen met inkomensgrens tot 140% van het sociaal minimum. 2.910 kinderen bereikt van de doelgroep van 3.300 kinderen.
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
We stellen een programma op voor het integraal werken met nieuwe en bestaande partners (bijvoorbeeld werkgevers) bij het tegengaan van armoede
Ja
Vanuit Financiële Dienstverlening wordt deelgenomen in verschillende programma’s. Te denken valt aan: Samen Gezond, Gelijke kansen op Talentontwikkeling, Thuis in de Wijk en het gemeentelijk Doorbraakteam. Daarnaast wordt vanuit Eerste Hulp Bij Geldzaken steeds meer verbinding gelegd met nieuwe en bestaande partners, vanuit het principe ‘eerder erbij, om erger te voorkomen’. Hierbij valt te denken aan kraamverzorgers, huisartsen, etc.
We bereiden de implementatie van de Bossche Pas voor, zodat deze vanaf 2024 gebruikt kan worden
Ja
Naar verwachting kan in september 2024 zal de Bossche Pas gelanceerd worden.
We onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn voor extra ondersteuning van kwetsbare doelgroepen en/of uitbreiding van de soorten bijzondere bijstand
Ja
We passen meer maatwerk toe, onder meer door een vergoeding te geven voor tandarts- en brillenkosten die de zorgverzekering niet (meer) dekt. Dit heeft in de laatste 2 maanden van 2023 tot een twintigtal verstrekkingen geleid. Ook bieden wij inwoners maatwerk via het Bossche ondersteuningsfonds (BOF) dat kan worden ingezet om inwoners in acuut schrijnende situaties eenmalig of tijdelijk financiële ondersteuning te bieden.
We zorgen dat inwoners die recht hebben op regelingen en voorzieningen daarvan ook gebruikmaken (tegengaan niet-gebruik)
Ja
We zetten in op meer bekendheid van de regelingen met onder andere de campagne voor de naamsbekendheid van Eerste Hulp Bij Geldzaken met als doel het tegengaan van niet-gebruik regelingen. Resultaat toename naamsbekendheid van 22% in 2021 naar 34% in 2023. Daarnaast hebben we een seniorenconsulent en het Bossche Bespaarteam ingezet om outreachend te werken en te helpen met het aanvragen van regelingen en voorzieningen. We zien resultaat bij het hoge bereik bij de Energietoeslag 2022 (laatste verstrekking in februari 2023), waarbij we 90% van de doelgroep hebben weten te bereiken. Daarnaast is er een toename van circa 150 inwoners die gebruik maken van de collectieve zorgverzekering minima (CZM).
We ontwikkelen een brede visie op preventie voor armoede en schulden
Nee
In verband met andere prioriteiten is het niet gelukt om in 2023 een visie op preventie voor armoede en schulden uit te schrijven. We hebben -zoals gebruikelijk- onverminderd ingezet op Eerste Hulp Bij Geldzaken om zo vroeg mogelijk erbij te zijn, wanneer er sprake is van geldzorgen. Uiteraard heeft preventie ook onze aandacht in 2024 en verder, waarbij Eerste Hulp bij Geldzaken een belangrijke spil blijft vormen om gestalte te geven aan het leidende principe ‘eerder erbij om erger te voorkomen’ uit ons Aanvalsplan Den Bosch schuldenvrij 2022.
We zetten extra in op vroegsignalering in het kader van energiearmoede
Ja
De extra inzet op vroegsignalering is terug te zien in het aantal huisbezoeken. In 2023 zijn er bijna 3 keer meer huisbezoeken afgelegd ten opzichte van vorig jaar.
We verkennen welke initiatieven er in onze gemeente zijn voor dakloze jongeren. Ook kijken we hoe, in aanvulling hierop, een lerende aanpak voor dakloze jongeren van meerwaarde kan zijn
Ja
In de tweede helft van 2023 is een integrale verkenning uitgevoerd omtrent een lerende aanpak voor dakloze jongeren. Bestuurlijke besluitvorming op dit thema volgt in de eerste helft van 2024.
We maken het mogelijk voor jongeren uit de hele gemeente om gebruik te maken van een schuldenaanpak speciaal voor jongeren (Jongeren Perspectief Aanpak)
Ja
In september 2022 is gestart met de schuldenaanpak voor jongeren, de Jongeren Perspectief Aanpak. Sinds de start van JPA zijn er 10 saneringskredieten afgesloten. In totaal zitten er momenteel 26 jongeren in begeleiding, zij werken onder begeleiding van de trajectbegeleider aan hun toekomstperspectief.
We bestendigen schulddienstverlening voor ondernemers in de gemeentelijke dienstverlening
Ja
Tijdens de coronacrisis is ‘EHBG voor ondernemers’ in het leven geroepen, om ondernemers nog beter van dienst te kunnen zijn. Dit aanbod is bestendigd in de gemeentelijke dienstverlening, conform de door de raad aangenomen motie ‘schuldhulpverlening voor ondernemers bestendigen’ (13 juli 2021). Alle natuurlijke personen, waaronder ondernemers die persoonlijk aansprakelijk zijn voor hun schulden, hebben recht op schuldhulpverlening van de gemeente. Het groeiend aantal ondernemers dat zich meldt in combinatie met de wens de dienstverlening te verbeteren, maakt dat wij het proces en de dienstverlening aan ondernemers tegen het licht te houden.
We verkorten de doorlooptijden binnen schulddienstverlening door in te zetten op turbosaneren
Ja
We zijn gestart met inzet van een ondersteuner die mensen thuis, indien nodig, helpt met het verzamelen van gegevens en documenten die nodig zijn voor een schuldregeling. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Dossiers zijn sneller compleet waardoor we ook sneller kunnen starten met een schuldregeling of budgetbegeleiding.
Deze pagina is gebouwd op 05/31/2024 10:58:14 met de export van 05/31/2024 10:46:56