Gezondheid, sociale structuur en maatschappelijke ondersteuning
Wat wilden we bereiken?
Inwoners zijn gezond, zelfredzaam, zelfstandig en in staat mee te doen in de samenleving.
Meer inwoners hebben gezonde en gelukkige levensjaren en meer inwoners benutten hun gezondheidspotentieel beter.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2023
Realisatie 2023
Ambitie 2023
Percentage inwoners dat de gezondheid als (zeer) goed ervaart
73%
>73%
68%*
>73%
Enquête Sport en Welzijn
* Cijfer van 2022
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
Bij de vergroening van de leefomgeving (zie programma milieu respecterende ontwikkelingen) betrekken we hoe de inrichting van de openbare ruimte bewegen en gezondheid stimuleert.
Gedeeltelijk
Er is een start gemaakt met het ontwikkelen van beleid op het thema: bewegen, spelen en ontmoeten en de openbare ruimte. Wij willen hierbij aansluiten op de gebiedspaspoorten groen en klimaatbestendig. Vanwege de voltijdelijkheid met betrekking tot het aansluiten op de gebiedspaspoorten groen en klimaatbestendig die nog in de maak waren heeft het traject wat vertraging opgelopen.
We maken een meerjarig programma Samen Gezond ’s-Hertogenbosch langs de volgende lijnen: o Meedoen o Gezonde omgeving o Gezonde leefstijl
Gedeeltelijk
Het meerjarig programmaplan Samen Gezond bevindt zich in de afrondende fase is. In het programmaplan is aandacht voor inwonersparticipatie, een gezonde en prettige leefomgeving en interventies gericht op gedragsverandering en bewustwording bij inwoners en samenwerkingspartners. In mei a.s. wordt het programmaplan via een wensen- en bedenkingenvoorstel besproken worden met uw raad.
We leveren maatwerk met speciale aandacht voor de focusbuurten. We stimuleren het aanbod van gezonde keuzes in wijken zoals watertappunten en beweeg- en speelfaciliteiten. Zo werken we aan meer gezonde en gelukkige jaren voor onze inwoners en we verkleinen de gezondheidsverschillen. De groep inwoners in een kwetsbare positie benutten hun gezondheidspotentieel.
Ja
Er is in samenwerking met lokale partners gewerkt aan het versterken van 12 focusbuurten door middel van co-creatie met bewoners en buurtinitiatieven, gericht op het ontwikkelen van duurzame buurtaanpakken en het verbeteren van de interactie tussen inwoners en de gemeente. Er zijn diverse projecten gerealiseerd om gezondheid en beweging te stimuleren, waaronder de plaatsing van watertappunten, de aanschaf van mobiele sportcontainers en een innovatief lesprogramma voor gezonde voeding. Daarnaast is geïnvesteerd in bewegingsonderwijs, materialen voor urban hockey, mentale en fysieke gezondheidscursussen, onderzoek naar speeltuinen, mobiele fitnesstoestellen en het online gezondheidsplatform goedgezond.nl om een gezonde leefstijl op buurtniveau te bevorderen.
We werken met onze partners zoals de GGD en het JBZ aan een rookvrije generatie en stimuleren het aanbod van gezonde keuzes in wijken jongeren op gezond gewicht
Ja
De professionals van de GGD adviseren op scholen en in wijken op het gebied van gezondheids(beleid) en zij geven collectieve (klassikale) educatie op leefstijl (met hierin ook aandacht voor roken en vapen) en andere gezondheidsthema’s. Daarnaast wordt door de JOGG (jongeren op gezond gewicht)-regisseur ingezet op intensieve samenwerking met ’S-PORT, kinderopvang en scholen voor het aanbod van gezonde keuzes. Vanuit de GGD is ook een projectleider GLI- kinderen (Gezonde Leefstijl Interventie) aangesteld die zorg draagt voor de voorbereiding en de implementatie van de Gezonde leefstijlinterventie voor kinderen. Deze aanpak kenmerkt zich door de nauwe samenwerking tussen professionals uit zowel het domein van de zorg als het sociaal domein.
We zijn een inclusieve stad waarin iedereen meetelt en mee kan doen. Dat laten we zien door: een actief regenboogbeleid, gerichte acties tegen racisme en discriminatie, aandacht voor de Week van Respect, het netwerk Met Elkaar Bosschenaar en we voeren het VN-verdrag uit waarvoor we een Lokale Inclusie Agenda hebben opgesteld. Deze voeren we voortvarend uit, samen met onder andere het Gehandicaptenplatform
Ja
Als gemeente zetten we ons in brede zin in voor het thema inclusiviteit en diversiteit. Dit doen we door de uitvoering van de regenboogagenda en de Lokale Inclusie Agenda, in samenwerking met onze partners zoals het Gehandicaptenplatform en RADAR. Daarnaast houden wij ons op verschillende terreinen (zoals sport, zorg en onderwijs) bezig met het tegengaan van racisme en discriminatie. De Week van Respect, het netwerk Met Elkaar Bosschenaar en de interne Week van de Diversiteit geven daarnaast ook invulling aan actuele subthema's en ontwikkelingen binnen inclusie.
We werken aan een hartveilige gemeente door onderhoud en vervanging van AED’s in de publieke ruimte.
Ja
Wij voldoen aan de eisen van een Hartveilige gemeente.
We sluiten qua monitoring aan bij de kansen die Datastad biedt om meer inzicht te krijgen in de sociale impact die we maken. Via datagedreven werken kunnen we ook beter anticiperen op maatschappelijke ontwikkelingen
Ja
We willen de gezondheidsverschillen tussen inwoners verkleinen. Hiervoor is het noodzakelijk dat we inzicht krijgen in de karakteristieken, zorggebruik en zorgkosten von de groep inwoners tot 130% van het sociaal minimum. Om dit helder te krijgen werken we samen met de landelijke organisatie GelijkGezond en het Amsterdam health & technology institute (Ahti). Vanuit onze eigen organisatie sluiten we hierop aan (Lab Sociaal en afdeling Onderzoek & Statistiek). De uitkomsten van de analyse gaan ons helpen om samen met de zorgverzekeraars gerichte interventies te doen om de impact op de gezondheid van deze groep inwoners te verbeteren.
Deze pagina is gebouwd op 05/31/2024 10:58:14 met de export van 05/31/2024 10:46:56