Met lobby en public affairs zetten we in op partnerschap om vanuit mede-eigenaarschap in gezamenlijkheid projecten en opgaven een stap verder te brengen. We richten ons daarbij op meerdere niveaus: van provincie tot Europa. En van VNG tot B5.
Partnerschap staat ook centraal bij onze regionale samenwerking. Als gemeente kunnen we sommige opgaven niet alleen oppakken. Daar is goede samenwerking met medeoverheden voor vereist. In onze regio, in Brabant en in het land. Onder meer in de regio Noordoost-Brabant vervullen we een actieve rol, die ook van ons centrumgemeente verwacht mag worden. Ook continueren we de samenwerking in BrabantStad.
In onze lokale democratie dient iedere stem gehoord te worden. Ook de stem van die groepen die we nu nog te weinig horen en zien. Hiervoor zetten we niet alleen in op een versterking van het meer ‘traditionele’ participatie- en inspraakinstrumentarium. Maar ook experimenteren we met nieuwe vormen. Alleen met elkaar kunnen we het onderling democratisch debat voeren. We gaan vernieuwing hierbij niet uit de weg.
Vanuit verbinding communiceren we met inwoners en partners. Laagdrempelig en vanuit wederkerigheid. We zijn waar de inwoner is en de interactie voorop staat. We leggen ons oor goed te luister. We communiceren met focus op de hoofdopgaven.
Rond bestuurlijke representatie richten we ons op de betekenis voor en in verbinding met de Bossche samenleving. Ons uitnodigingsbeleid rond grote(re) en kleinere evenementen richt zich op de impact voor en nabijheid van inwoners. En op het imago van de stad. Inhoudelijk staat ook hier de slagkracht op de hoofdopgaven voorop.
Indicator
Nulmeting
Doelstelling 2023
Realisatie 2023
Ambitie 2023
Percentage inwoners dat het (helemaal) eens is met de stelling: “De burgemeester en wethouders leggen hun besluiten duidelijk uit”.
nvt
46%
13%*
48%
Omnibusenquête (O&S)
Percentage inwoners dat het (helemaal) eens is met de stelling: ”Inwoners worden vooraf voldoende betrokken bij het maken van gemeentelijke plannen".
22%**
48%
20%
49%
Omnibusenquête (O&S)
*Het betreft hier een geheel nieuwe indicator in de Omnibusenquête. Onze aanname in de begroting 2023 blijkt te hoog. Vanaf de begroting 2025 gaan we voortaan uit van de (nul)meting 2023. ** De nulmeting bleek lager te zijn dan in de begroting 2023 van is uitgegaan (22% i.p.v. 44%). Dit wordt gerectificeerd bij de begroting 2025.
Wat hebben we er voor gedaan?
Indicator
Gerealiseerd?
Met lobby inzetten op partnerschap en creëren van mede-eigenaarschap. In 2023 doet we dat door:
We structuren onze lobby-aanpak. We stellen op de vier hoofdopgaven een uitgewerkt en dynamisch lobbyplan op.
We nemen posities in binnen onze verschillende netwerken, waaronder de VNG en G40.
We benutten onze evenementen als kans om zaken landelijk aan te kaarten en stakeholders uit te nodigen.
In het besef dat lobby een lange adem vraagt, werken we systematisch aan het verder versterken van ons Haagse netwerk op de vier hoofdopgaven.
Ja
In de lobbyplannen – op basis van bestuursakkoord en beleid – zijn doel, resultaat en kernboodschappen uitgewerkt. We houden zicht op de besluitvormingsagenda’s en relevante informatie en stukken. Zo zitten we voor op de golf en weten we welke kansen en risico’s ontstaan vanuit de Haagse en provinciale besluitvorming. We noemen een aantal accenten (1) We hebben ons voorbereid en toegelegd op de kansen die ontstaan vanuit een nieuwe kabinetsperiode. (2) we bouwden een systeem van monitoring, actie, en informatievoorziening. (3) we versterkten onze positie in verschillende netwerken. (4) we bonden (groep) stakeholders via de Avontuurlijke Klim. De volgenden resultaten constateren we: • Rijksbijdrage voor groen-blauwe investeringen in de Spoorzone van ruim 19 miljoen. Aanvullend op de eerdere bijdrage van 96 miljoen euro om woningbouw in de spoorzone mogelijk te maken. • Verschillende werkbezoeken van Kamerleden en bewindspersonen om opgaven en oplossingen voor het voetlicht te brengen. Bijvoorbeeld rond spoorgoederen¬vervoer, de aanpak dakloosheid, de infrastructuur van sociale ontwikkelbedrijven. • Haakjes voor samenwerking in het provinciaal bestuursakkoord. We namen het initiatief voor een B7-brief aan PS, om Brabant van het slot te halen. In de huidige Europese begrotingsperiode (vanaf 2021) is netto 3,8 miljoen Europese subsidies binnengehaald voor projecten/programma’s in onze gemeente. Dit is exclusief bijdragen voor andere partners uit onze gemeente.
Partnerschap en samenwerking binnen regionale samenwerkingsverbanden. Dat doen we in 2023 door:
We zetten ons actief in voor een nieuwe/aangepaste strategische agenda van de regio Noordoost-Brabant.
We gaan samen met de B5 en provincie aan de slag met een herijking van de agenda voor BrabantStad.
Ja
• Eind 2023 stelden alle gemeenteraden en algemene besturen binnen de regio de Prioriteitennota vast. Daarin zijn afspraken gemaakt over wat we in de regionale samenwerking gaan oppakken en wat niet. • De inhoudelijke agenda van BrabantStad is aangepast. De focus ligt meer op de netwerkfunctie: Het elkaar ontmoeten, leren en inspireren. Waar energie zit kan worden doorgepakt, buiten het netwerk om. Daarnaast zijn Roosendaal en Oss toegetreden tot het netwerk.
Ieders stem is belangrijk in een democratie. In 2023 doet we dat door:
Samen met onze inwoners verkennen we hoe we het best een ieders stem kunnen betrekken bij projecten en opgaven. Zowel de meer traditionele instrumenten betrekken we hierbij, als ook de vernieuwende.
We starten met kleinschalige Bossche burgerberaden, in de vorm van stadsgesprekken.
We gaan op zoek naar een goede en eigentijdse mix van traditionele en nieuwe instrumenten met meer digitale mogelijkheden om nieuwe doelgroepen te bereiken.
We zetten in op aantrekkelijke programma’s voor kinderen om kennis te maken met democratie.
Ja
Het betrekken van inwoners bij projecten en opgaven geven we op velerlei wijze vorm. Zowel in dit programma als in de meer inhoudelijke programma’s gaan we hier nader op in. In dit programma richten we ons op het Burgerberaad en op Right to Challenge:
• In 2023 hebben de voorbereidingen voor het Burgerberaad plaatsgevonden. Zo stelde uw raad de startnotitie vast over het onderwerp: wonen en zorg. Evenals de condities waaronder dit beraad plaats vindt. Ook is het plan van aanpak vastgesteld. 10.00 brieven zijn verstuurd om inwoners uit te nodigen mee te doen aan het Burgerberaad. Na verwerking van de 1000 aanmeldingen is een selectie gemaakt van een representatieve groep van 120 deelnemers. • Vernieuwend was in 2023 ook de samenwerking met buurtvereniging Zandbewoners die we ondersteunen vanuit de subsidieregeling Right to Challenge. Door bij te dragen investeren we in goede samenhangende communicatie en participatie in de buurt ‘t Zand die beter aansluit op de leefwereld van bewoners.
Ook spraken we met uw raad af dat we gaan werken aan een participatiebeleid en -verordening. Hierbij is het opdoen van ervaring over wat werkt, van belang.
Bestuurlijke representatie vanuit betekenis en verbinding. In 2023 doet we dat door:
Waardering geven aan initiatieven, groot en klein. Verbindingen aangaan met de samenleving vanuit wederkerigheid. En betrokkenheid tonen bij het lief en leed. Naast de toedeling van de hiervoor beschikbare budgetten Bestuurlijke representatie, geven we gemeentebreed een doorkijk richting de viering en herdenking van het Beleg van ’s-Hertogenbosch (2029) en staan we blijvend stil bij de bevrijding van onze gemeente.
Ja
In 2023 doen we dat door: Waardering geven aan initiatieven, groot en klein. Verbindingen aangaan met de samenleving vanuit wederkerigheid. En betrokkenheid tonen bij het lief en leed. Naast de toedeling van de hiervoor beschikbare budgetten Bestuurlijke representatie, geven we gemeentebreed een doorkijk richting de viering en herdenking van het Beleg van ’s-Hertogenbosch (2029) en staan we blijvend stil bij de bevrijding van onze gemeente. Naast onze reguliere taken op dit vlak, hebben we als college een oriënterende (interne) start gemaakt met de route die we uitstippelen richting 2029. Dit zetten we in 2024 voort. Ook hebben we een begin gemaakt met de voorbereidingen van 80 jaar vrijheid (oktober 2024).
Communicatie vanuit verbinding en wederkerigheid. In 2023 doen we dat door:
Als gemeente goed bereikbaar en makkelijk benaderbaar zijn
Nieuwe mogelijkheden voor interactie onderzoeken en ervaren. Hierbij sluiten we aan bij de behoeften van inwoners. Ook richten we ons op inwoners die de weg naar de gemeente nog niet automatisch weten te vinden
Directer en waar mogelijk gepersonaliseerd communiceren met maatwerk
De bestaande digitale kanalen, waaronder de website 's-Hertogenbosch.nl, vernieuwen. Aansluiten bij de doelgroepen
Ja
We werken doorlopend aan de kwaliteit, betrouwbaarheid en eenduidigheid van onze communicatie en bijbehorende (digitale) kanalen. We blijven monitoren op de behoeften van inwoners en proberen daar waar mogelijk op aan te sluiten. Onze informatievoorziening moet voor zoveel mogelijk inwoners toegankelijk zijn. Een aantal ontwikkelingen onderbouwt dit: (1) In oktober 2023 is de nieuwe website ’s-Hertogenbosch.nl live gegaan. Deze sluit meer aan op de huidige behoeften. Naast een betere zoekfunctie en opbouw voldoet de website aan alle eisen die vanuit veiligheid en de wetgeving digitale toegankelijkheid zijn gesteld. (2) Onze sociale media worden nog steeds goed hoog gewaardeerd. Van de 100.000+ gemeenten in Nederland hebben we de meeste volgers op sociale media. We monitoren onze resultaten en haken waar nodig aan op nieuwe ontwikkelen, bijvoorbeeld het gebruik van Instagram Reels en het deactiveren van het TikTok account. (3) We werken aan ‘community building’, waarbij we actief reageren/liken op positieve berichten over onze gemeente. We monitoren o.a. onze reactiesnelheid in onze beantwoording richting inwoners.
Deze pagina is gebouwd op 05/31/2024 10:58:14 met de export van 05/31/2024 10:46:56