Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Wat wilden we bereiken?

Een goed onderhouden, functionele, klimaatbestendige en toegankelijke openbare ruimte, die aansluit aan de wensen van nu. Bij vervanging sluiten we aan bij de maatschappelijke opgaven en ambitie zoals ook vermeld in het bestuursakkoord. 

Binnen de kapitaalgoederen openbare ruimte zijn verschillende beheergroepen aanwezig. Deze zijn in onderstaande tabel opgenomen met de kentallen voor areaalomvang, onderhoudskosten per eenheid en jaarbudget. 

Met het in stand houden van onze kapitaalgoederen zetten we verder in om aan te sluiten bij de landelijke en bestuurlijke opgaven om de openbare ruimte duurzaam en klimaat adaptief te maken. 

Wat hebben we ervoor gedaan?

Vitalisering

Het besluit om het vitaliseringsfonds jaarlijks met 1,3 miljoen te verhogen heeft een impuls gegeven aan de (her)prioritering van projecten; voorbereidingen zijn gestart. In 2023 hebben we een extra inhaalslag gemaakt in de vervanging van speeltoestellen. Om de achterstand in vervangingsopgaven in de komende jaren in te lopen hebben we voor het Meerjaren Uitvoeringsprogramma Openbare Ruimte (UPOR) verder gewerkt aan het verder ontwikkelen van de integrale afstemming (zowel intern als met externe partijen). Gelet op de complexe opgaven (o.a. energietransitie) is het belangrijk om projecten zorgvuldig te plannen om kapitaalvernietiging en ‘dubbele’ overlast voor onze inwoners te voorkomen. 

In 2023 hebben we verder invulling gegeven aan duurzaamheid en circulariteit bij projecten en werkzaamheden. Er zijn in het afgelopen jaar 13.000 bomen gesnoeid. Het snoeiafval gaat naar de groene afvalstromen. We hebben een nieuwe overeenkomst voorbereid voor het kappen van bomen, waarbij de contractant een plan van aanpak moet overleggen voor het hergebruik van het houtmateriaal. Deze aanbesteding wordt begin 2024 afgerond. Het aluminium materiaal voor lichtmasten en VRI's bestaat voor 80 % uit gerecycled materiaal.

De vitalisering van de Nederlandse buurt is nagenoeg afgerond. De aanpak van de Belgische buurt is gestart en wordt in 2024 aanbesteed. Bij de Belgische buurt voeren we een experiment uit om het hergebruik van materialen te stimuleren. We hebben daarvoor een marktconsultatie uitgevoerd. De resultaten hiervan nemen we mee in de aanbesteding. 

De herplant van bomen op de Parade is - na oplevering van het bouwterrein -  nagenoeg afgerond.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2024 10:58:14 met de export van 05/31/2024 10:46:56