Jaarrekening

Bijlagen

Afdoening resultaten rekenkameronderzoek

Nieuwe wet
In 2023 is de Wet versterking decentrale rekenkamers in werking getreden. Op 4 juli 2023
stelde onze gemeenteraad de verordening vast. In de wet zijn de bevoegdheden van de rekenkamer verduidelijkt en uitgebreid. Zo heeft de rekenkamer voortaan meer bevoegdheden om:
- garanties, subsidies en leningen te onderzoeken;
- externe partijen te onderzoeken waarin onze gemeente deelneemt;
- inkoop- en contractrelaties te onderzoeken
Ook dient ons college jaarlijks te (blijven) rapporteren over de opvolging van rekenkameronder-zoeken. We zijn hier in het verlengde van het rapport Van Harte aanbevolen! (zie hieronder) op ingegaan. We gaven daarbij aan dat we altijd bereid zijn bestaande werkwijzen onder de loep te nemen. Zeker als een verbetersignaal of behoefte breed gedragen wordt. Tot op heden hebben we echter nooit signalen ontvangen dat onze huidige werkwijze of terugkoppeling via de jaarrekening als te summier wordt ervaren. We continueren dan ook onze uitgebreide terugkoppeling in de jaarrekening. En kiezen dus niet voor een aanvullend periodiek monitorsysteem. Mocht een raadsfractie aanvullend hieraan behoefte hebben aan een (tussentijdse) update, kan de fractie dit altijd aan ons kenbaar maken. Deze update kan dan eventueel vervolgens tijdens een college-presidium-overleg aan de orde komen.

Onderzoeken Rekenkamer 2023
In 2023 heeft de rekenkamer twee onderzoeken afgerond:

  1. De energietransitie in ’s-Hertogenbosch (Breda, Oss en Tilburg)
  2. Van harte aanbevolen!

Opvolging rekenkameronderzoeken  
Conform de nieuwe wet verstrekt ons college uw raad informatie over onze standpunten en vervolg van de rekenkamervoorstellen. Onze standpunten over de voorstellen vervatten we ook in 2023 in een bestuurlijke reactie. Deze treft u als bijlage bij de afzonderlijke rekenkamerrapporten aan.

  • De energietransitie in ’s-Hertogenbosch (Breda, Oss en Tilburg)

Het rapport en raadsvoorstel van de rekenkamer zijn op 12 december 2023 aan uw raad voorgelegd. En aangenomen. Als college hebben we aangegeven de door de raad genomen besluiten grotendeels in samenhang te behandelen. Te beginnen met een gesprek met de raadswerkgroep over de informatievoorziening m.b.t. de energietransitie aan de raad. In dit gesprek bespreken we een eerste opzet van de Klimaatimpactanalyse waarin we alle sturingsinformatie en beleidskeuzes met betrekking tot klimaatneutraliteit van onze gemeente in 2045 (w.o. de bijdrage van de energietransitie aan deze ambitie) aan de raad voorleggen. Ook verkennen we samen met de raadswerkgroep de mogelijkheden om de twee belangrijkste rapportages over de energietransitie – te weten het Jaarplan Warmtetransitie (over energiebesparing en warmte) en de jaarlijkse Monitor RES NOB (over de opwek van duurzame energie) – hierin mee te nemen.

  • Van harte aanbevolen!

Dat rapport Van Harte aanbevolen is op verzoek van het Presidium via een rekenkamerbrief naar uw raad gestuurd. Dat was in juni 2023. De raad heeft verder geen besluiten over dit onderzoek genomen. Ons college heeft op 25 april bestuurlijk gereageerd richting de rekenkamer. Het rapport bevat een verkenning naar eventuele patronen of leerpunten n.a.v. eerdere rapporten. Gezien dit thema was het vanzelfsprekend dat het overgrote deel van de aanbevelingen zich richt te op de rekenkamer zelf en op de gemeenteraad. We hebben de rekenkamer laten weten dat we meerwaarde zien in een meer intensief en persoonlijk contact tussen de rekenkamer en onze (ambtelijke) organisatie. Zeker in de voorbereiding op een traject. We zien het als een zeer kansrijke stap om voortaan meer in gezamenlijkheid de onderzoeksopzet te preciseren. En zo gewenst ook bij de aansluiting van de aanbevelingen op de bestaande werkwijze. Dit laatste uiteraard met oog voor een ieders eigen rol en verantwoordelijkheid.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2024 10:58:14 met de export van 05/31/2024 10:46:56